Kjole(r)

May 13, 2008Denne kjolen er i størrelse 3-4 måneder, og har overvidde på drøyt 40 cm. Om du vil strikke den større, legg opp flere masker i starten.

Strikkefasthet: 10 cm.= 28 m.
Rundpinne nr. 3, eller det som gir tilsv. strikkefasthet. Legg inn striper etter eget forgodtbefinnende.

Start fra toppen: Legg opp 64 m., strikk rettstrikk fram og tilbake 8- 10 omganger. Øk deretter fra rettsiden slik: *strikk 2 m, lag 1 m* Masken lages ved å lage en løkke av garnet på høyre pinne (gjenta ** ut omgangen). Etter 1. økning har du ca 96 m.
Strikk videre 7 omganger, og øk på samme måte fra retten til ca. 148 m.

Del arbeidet i to like deler, forstykket og bakstykket. Fell av 8 masker til ermhull i begge sider. Forstykket og bakstykket strikkes hver for seg. Strikk glattstrikk (vr. fra vrangen og r. fra retten), og fell av 1 m. på hver 2. omgang i hver side. Gjør fellingen på innsiden av 1 maske i ermekanten. Fortsett fellingen på samme måte ca. 12 ganger, dvs. 24 omganger.
Etter 12 omg. rettstrikk, øk slik fra retten: Strikk 10 m. *lag 1m., strikk 2 m* og strikk de siste 10 m. (De 10 m. er inkl. fellingene).
Etter 26 omganger rettstrikk, øk slik fra retten: *strikk 2 m, lag 1 m*.
Strikk bakstykket på samme måte.
Strikk ytterligere 2 omganger, før du setter forstykket og bakstykket sammen på rundpinnen. Fortsett med glattstrikk. Øk 2 m. i hver side slik: lag 1m., strikk 2 m. lag 1 m. ca 5 ganger jevnt fordelt på skjørtelengden. Avslutt med rillestrikk i åtte omganger (fire riller), og fell av med vrangmasker. Om du legger 1 av de 5 økningene til rillekanten, fortsetter skjørtet å skrå utover, noe jeg synes ser penere ut.
Kjolen måler ca. 30 cm. fra midten av halslinningen til kjolekanten. Ermhullene måler ca. 11. cm. fra skulder til underarm.

Var dette forståelig?

Til slutt: Jeg har strikket såkalte I(diot)-cords (altså; idiot-bånd), rundt hele halslinningen, pluss at jeg har laget knappehull med I-cord. I-cord kan både brukes til mye forskjelling, bl.a. som kant til et ferdig strikket plagg, eller som en snor. Jeg har lært I-cord i Elizabeth Zimmermanns Knitting Workshop. Antar navnet har sammenheng med hvor enkle de er å lage, at nettopp selv idioter kan greie det. Jeg synes man bør snu på det og kalle dem g-cords, genius-cords, for det enkle er etter min mening ofte mer genialt enn idiotisk.. , i hvertfall når det viser seg å ha et såpass bredt bruksområde som her. Så spørs det om du forstår min forklaring, da:
I-cord langs et ferdig strikket plagg strikkes slik: Ta opp masker langs plagget (hver “knute” hvis du har strikket rettstrikk) med en litt tynnere strikkenål. Legg opp ytterligere tre masker i tillegg til de du har tatt opp. Begynn med disse, og strikk slik: *strikk 2 m., slipp den 3. ustrikket over på høyre pinne, strikk 1. maske fra det ferdig strikkede plagget, og før den ustrikkede masken over denne. Ikke snu, men før i stedet disse 3 m. over på venstre pinne og begynn fra *. For å lage knappehull, *strikk 3 m., ikke snu men før maskene over på venstre pinne og gjenta fra *. Da lager du en liten løkke. Når den er lang nok, fortsett å strikke I-cord langs kanten på plagget som før.

Om du oppdager feil, setter jeg pris på å få vite om det! Dette er første gang jeg publiserer en liten oppskrift, nemlig..


Den blå i selskap med sin litt mer hverdagslige oransjebrune søster. Den er strikket i litt tjukkere garn, strikkefasthet 10 cm= 22 m. Jeg la opp 54 masker rundt halsen, og ellers er kjolen strikket så og si likt som den blå, bortsett fra at den har rettstrikk på nesten hele bærestykket. I-cords er strikket langs halslinningen og fortsetter som knytebånd.

5 Responses to “Kjole(r)”

 1. Pene Lene Says:

  Oida – nå begynner du å bli skikkelig proff!! For noen nydelige kjoler og takk så masse for oppskrift! Gjett om dette skal på pinnene!
  Takk for kommentar på bloggen. Nå ser det ut til at jeg ikke kan dra til Oslo likevel. Knut må til Berlin og det ble litt vanskelig å be om barnevakt. Så får jeg heller sette meg på toget og ta en helg i Oslo i juni. Jeg ringer deg en dag!

 2. Bjørg Says:

  Eg kom over bloggen din på ein bloggebesøk-tur. Her var det mykje fint.
  Dei kjolane var kjempesøte.
  Og lappeteppet lengre ned på sida likte eg ekstra godt – flotte fargar.

  Eg kjem gjerne innom igjen for meir inspirasjon seinare.

 3. Thorvalda Says:

  Takk for besøket og hyggelig kommentar!

 4. Guro Says:

  Heihei! Kom hit via pene lene, og det er jeg veldig glad for! Nydelige kjoler fra en helt tydelig kreativ sjel. Legger deg til i min bloglines så jeg kan følge deg videre :O)

 5. Thorvalda Says:

  Hei Guro, og takk for hyggelig kommentar! Har vært på besøk på din side også, og du lager mye fint:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: